Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου : Εσπερινό Γυμνάσιο Ιωαννίνων 20-6-2022

Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

(σύντομη περιγραφή της ταυτότητας σχολικής μονάδας (μαθητικό δυναμικό, στελέχωση, υποδομές, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σχολείου με βάση το κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον κ.λπ.). Στο πεδίο αυτό καταγράφονται και οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν ενδεχομένως επιδράσει στη λειτουργία της σχολικής μονάδας το σχολικό έτος αναφοράς και πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αποτίμηση του έργου της)

Εσπερινό Γυμνάσιο Ιωαννίνων. ΔΔΕ Ιωαννίνων. Δήμος Ιωαννιτών. Περιφέρεια Ηπείρου.

Το σχολείο μας συστεγάζεται με το 4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων (ημερήσιο).

Αριθμός εγγεγραμμένων μαθητών: 16.

Υπάρχουν πέραν του Διευθυντή εννέα(9) καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Με οργανική θέση 2, 1 με τοποθέτηση ΠΥΣΔΕ, 5 με συμπλήρωση ωραρίου και 1 αναπληρωτής. Για την οικονομική διαχείριση υπεύθυνο είναι το 4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχει Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

Το μαθητικό δυναμικό αποτελείται από ημεδαπούς, αλλοδαπούς (πρόσφυγες) και ρομά. Η ηλικία τους είναι άνω των 16 ετών.

Για τον μικρό αριθμό των μαθητών πιστεύουμε ότι ευθύνεται κατά κύριο λόγο η λειτουργία στην ίδια πόλη του ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας).

Υπάρχει επίσης μία καθαρίστρια συμβασιούχος.

Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία

Άξονας: Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση è3

Οι διδακτικές μέθοδοι και τα μέσα διδασκαλίας που αξιοποιούνται είναι ποικιλόμορφα, ανάλογα με το αντικείμενο διδασκαλίας.

Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της ύλης οργανώνονται με βάση τους στόχους, το χρονικό πλαίσιο και το συγκεκριμένο μαθητικό δυναμικό ώστε να υλοποιηθούν κατά το μέγιστο δυνατό οι στόχοι του Προγράμματος Σπουδών. Οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα εποπτικά μέσα και με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών καταβάλλεται προσπάθεια για υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας.

Δεδομένων των συνθηκών (μαθητικό δυναμικό) γίνεται συστηματική προσπάθεια απλοποίησης της διδακτέας ύλης και σύνδεση της διδασκαλίας με την καθημερινότητα των μαθητών. Ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή των μαθητών, η διατύπωση των προβληματισμών και η υποστήριξη των προσωπικών τους απόψεων με επιχειρήματα.

Η ποιότητα της διδασκαλίας και η αποτελεσματικότητά της επηρεάζονται από τη δυναμική του μαθητικού πληθυσμού της τάξης και τη μορφή, δομή και πληθώρα ύλης των σχολικών εγχειριδίων.

Εφαρμόστηκε με επιτυχία η εξ αποστάσεως διδασκαλία όταν χρειάστηκε.

 

 

Άξονας: Σχολική διαρροή-Φοίτηση è2

Το μαθητικό δυναμικό αποτελείται από ημεδαπούς, αλλοδαπούς (πρόσφυγες) και ρομά. Η ηλικία τους είναι άνω των 16 ετών. Υπάρχει μικρός αριθμός μαθητών που εγγράφονται και φοιτούν. Πιστεύουμε ότι αιτία για την δραματική μείωση του μαθητικού δυναμικού, η οποία μείωση άρχισε από την χρονιά που άρχισε να λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) στη πόλη. Ενώ όταν ιδρύθηκε έδινε βεβαίωση παρακολούθησης/σπουδών κατέληξε να δίνει στα δύο(02) χρόνια ισότιμο τίτλο με το Γυμνάσιο (Απολυτήριο).

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε ειδική ενημέρωση στους μαθητές για το σύνολο και τα όρια των απουσιών. Δόθηκε έντυπο ημερολόγιο ατομικής καταγραφής των απουσιών από τους ίδιους τους μαθητές ώστε να παρακολουθούν την εξέλιξη της φοίτησής τους.

Η διαδικασία παρακολούθησης της φοίτησης των μαθητών καθώς και η γνώση του σχολείου για τις απουσίες και τους λόγους που οφείλονται αυτές εκτιμώνται ως επαρκείς.

Γίνεται καθημερινός έλεγχος των απουσιών από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, ενημερώνονται τόσο οι ενήλικοι μαθητές όσο και οι γονείς-κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών σε τακτά χρονικά διαστήματα και καθημερινά όταν απουσιάζουν.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών με ελλιπή φοίτηση πέραν αυτών που διέκοψαν. Υπάρχει διαρροή σε αλλοδαπούς και Ρομά που εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο.

Άξονας: Σχέσεις μεταξύ μαθητών/-τριών è3

Αξιοποιώντας την παρουσία ενηλίκων-εργαζόμενων μαθητών επιδιώκεται ο διάλογος, η ανάπτυξη σχέσης αλληλοσεβασμού μεταξύ των μαθητών/τριών ώστε να αποφεύγονται τα μεμονωμένα περιστατικά αποκλίνουσας παραβατικής συμπεριφοράς εντός σχολείου.

Άξονας: Σχέσεις μεταξύ μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών è3

Οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για δημιουργική συνεργασία με τους μαθητές και οι σχέσεις τους αναπτύσσονται και σε προσωπικό επίπεδο. Διαχειρίζονται τα προβλήματα συμπεριφοράς των μαθητών στο χώρο του σχολείου με ευαισθησία, διακριτικότητα και με στόχο την ατομική εξέλιξη, τη βελτίωση της ψυχολογίας των μαθητών και την ισορροπημένη λειτουργία του σχολείου. Εκπαιδευτικοί και μαθητές συνεργάζονται για τη διεκπεραίωση προγραμμάτων και για τη διευθέτηση προβλημάτων της μαθητικής κοινότητας. Αξιοποιώντας την παρουσία ενηλίκων-εργαζόμενων μαθητών επιδιώκεται ο διάλογος, η ανάπτυξη σχέσης αλληλοσεβασμού.

Άξονας: Σχέσεις σχολείου – οικογένειας è3

Η προσπάθεια για συνεργασία ανάμεσα στη διεύθυνση και τους καθηγητές με τους γονείς, κυρίως των ανήλικων μαθητών, είναι δύσκολη.

Η ενημέρωση των γονέων-κηδεμόνων αφορά τη συμπεριφορά, την πρόοδο και τη φοίτηση των ανήλικων μαθητών και γίνεται μετά από πρόσκλησή μας και όχι με αυτόβουλη προσέλευσή τους .

Η συνεργασία με τους ενήλικους μαθητές είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ο σύλλογος διδασκόντων έχει συνεργασία με εκπαιδευτικούς-κοινωνικούς φορείς (ΣΣΝ, ΟΚΑΝΑ, ΤΡΟΧΑΙΑ)

Θετικά σημεία

Η επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών κρίνεται επαρκής και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σχολείου. Η πολυετής εμπειρία αποτελεί πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών ενός Εσπερινού Γυμνασίου. Η άψογη συνεργασία μεταξύ τους και η υποδειγματική αξιοποίηση του καθενός από τη διεύθυνση στις διάφορες εργασίες και εκδηλώσεις του σχολείου ανάλογα με τις γνώσεις και την εμπειρία αποτελούν το εχέγγυο για την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων ενός Εσπερινού Γυμνασίου και κατ’ επέκταση για την εύρυθμη λειτουργία του.

Οι διαθέσιμοι χώροι του σχολείου(αίθουσες, εργαστήρια Φυσικής-Χημείας και Πληροφορικής) αξιοποιούνται και από τις δύο σχολικές μονάδες κατά το μέγιστο δυνατό για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της μάθησης. Το σχολείο λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των μαθητών. Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες συγκροτημένης πληροφόρησης από ειδικούς σχετικά με θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος των μαθητών: οδική συμπεριφορά, κίνδυνος των ναρκωτικών, σχολική βία, κάπνισμα, ασφάλεια στο Διαδίκτυο, αντισεισμική προστασία, τα είδη επαγγελμάτων που μπορούν να ακολουθήσουν ή τις επιλογές τους για συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους μετά το Γυμνάσιο.

Οι διδακτικές μέθοδοι και τα μέσα διδασκαλίας που αξιοποιούνται είναι ποικιλόμορφα, ανάλογα με το αντικείμενο διδασκαλίας.

Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της ύλης οργανώνονται με βάση τους στόχους, το χρονικό πλαίσιο και το συγκεκριμένο μαθητικό δυναμικό ώστε να υλοποιηθούν κατά το μέγιστο δυνατό οι στόχοι του Προγράμματος Σπουδών.

Οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα εποπτικά μέσα, που δεν είναι επαρκή και με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών καταβάλλεται προσπάθεια για υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας. Ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή των μαθητών, η διατύπωση των προβληματισμών και η υποστήριξη των προσωπικών τους απόψεων με επιχειρήματα. Η ποιότητα της διδασκαλίας και η αποτελεσματικότητά της επηρεάζονται από τη δυναμική του μαθητικού πληθυσμού της τάξης και τη μορφή, δομή και πληθώρα ύλης των σχολικών εγχειριδίων. Δίνεται έμφαση στη θετική ενίσχυση των μαθητών και την επικοινωνία μαζί τους μέσω της διαμόρφωσης ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος διδασκαλίας. Οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για δημιουργική συνεργασία με τους μαθητές και οι σχέσεις τους αναπτύσσονται και σε προσωπικό επίπεδο.

Ο σύλλογος διδασκόντων έχει συνεργασία με εκπαιδευτικούς-κοινωνικούς φορείς (ΣΣΝ, ΟΚΑΝΑ, ΤΡΟΧΑΙΑ). Ενθαρρύνεται η δημιουργία και η ανάπτυξη αξιών, στάσεων ζωής ώστε με ωριμότητα να αντιμετωπίσουν οι μαθητές τις προκλήσεις της εποχής μας. Το σχολείο μεριμνά για την παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές. Όλοι οι μαθητές γίνονται αποδεκτοί από τους συμμαθητές τους ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, το θρήσκευμα και τις ιδιαιτερότητές τους. Προσφέρονται ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλους.

Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση των προβλημάτων της σχολικής ζωής. Δεν εκδηλώνονται ιδιαίτερες συγκρούσεις μεταξύ τους και τα μεμονωμένα περιστατικά αντιμετωπίζονται επιτυχώς με διάλογο και κατανόηση. Το σχολείο ενθαρρύνει την κοινωνικοποίησή τους μέσω της πραγματοποίησης εκπαιδευτικών σχολικών προγραμμάτων καθώς και με επισκέψεις σε εκθέσεις ζωγραφικής, θέατρα, μουσεία, κινηματογράφο. Επιβραβεύεται η συμμετοχή στις σχολικές εκδηλώσεις και η εθελοντική προσφορά εργασίας στη λειτουργία του σχολείου. ...

Η συνεργασία με τους ενήλικους μαθητές είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Σημεία προς βελτίωση

Οι καθηγητές/τριες χρειάζονται εξειδικευμένη επιμόρφωση για το πώς να αντιμετωπίζουν, να οργανώνουν και να διδάσκουν μαθητές χωρίς υψηλές ακαδημαϊκές φιλοδοξίες, σε τμήματα μαθητών με μαθησιακά προβλήματα, γνωστικές ελλείψεις, μετανάστες και προερχόμενους από προβληματικά περιβάλλοντα.

Δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό για τη στήριξη του διοικητικού-διδακτικού έργου του σχολείου καθώς επίσης και βοηθητικό προσωπικό με αρμοδιότητες σχετικές με τη συντήρηση και φύλαξη του σχολικού χώρου(με εξαίρεση τον τομέα καθαριότητας).

Η ποιότητα της διδασκαλίας και η αποτελεσματικότητά της επηρεάζονται από τη δυναμική του μαθητικού πληθυσμού της τάξης και τη μορφή, δομή και πληθώρα ύλης των σχολικών εγχειριδίων. Λόγω του είδους της φύσεως του σχολείου οι προσδοκίες για επιδόσεις στα γνωστικά αντικείμενα είναι περιορισμένες.

Προσπάθεια για συνεργασία με τους γονείς, των ανήλικων μαθητών που είναι δύσκολη.

Διοικητική λειτουργία

Άξονας: Ηγεσία - Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας è3

Στο σχολείο μας υπηρετούν πέραν του Διευθυντή 8 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων (4 γυναίκες – 4 άντρες) εκ των οποίων 7 μόνιμοι και 1 αναπληρωτής. Οι 6 τοποθετήθηκαν από το ΠΥΣΔΕ είτε με προσωρινή τοποθέτηση είτε για συμπλήρωση ωραρίου με την έναρξη του σχολικού έτους ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του Προγράμματος Σπουδών.

Η επιστημονική (με μεταπτυχιακά) και παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών κρίνεται αρκετά επαρκής και ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του σχολείου. Η πολυετής εμπειρία αποτελεί πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών ενός Εσπερινού Γυμνασίου.

Υπάρχει ανάθεση εργασιών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ανταποκρίνονται πλήρως στα καθήκοντά τους. Υπάρχει συνεργασία μεταξύ Διευθυντή και Καθηγητών για την ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος.

Δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό για τη στήριξη του διοικητικού-διδακτικού έργου του σχολείου καθώς επίσης και βοηθητικό προσωπικό με αρμοδιότητες σχετικές με τη συντήρηση και φύλαξη του σχολικού χώρου(με εξαίρεση τον τομέα καθαριότητας).

Άξονας: Σχολείο και κοινότητα

 

Το σχολείο εκτιμάται ότι εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις για τις εκλογές των 5μελών συμβουλίων, του 15μελούς μαθητικού συντονιστικού οργάνου και τη λειτουργία τους, βοηθά στη γενικότερη πολιτική συγκρότηση των μαθητών που αφορά την άσκηση των δικαιωμάτων τους όσο και την ανάληψη ευθυνών ως ενεργοί πολίτες. Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες συγκροτημένης πληροφόρησης από ειδικούς σχετικά με θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος των μαθητών: οδική συμπεριφορά, κίνδυνος των ναρκωτικών, σχολική βία, κάπνισμα, ασφάλεια στο Διαδίκτυο, αντισεισμική προστασία, τα είδη επαγγελμάτων που μπορούν να ακολουθήσουν ή τις επιλογές τους για συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους μετά το Γυμνάσιο. Το σχολείο ενθαρρύνει την κοινωνικοποίησή τους μέσω της πραγματοποίησης εκπαιδευτικών σχολικών προγραμμάτων καθώς και με επισκέψεις σε εκθέσεις ζωγραφικής, θέατρα, μουσεία, κινηματογράφο. Υλοποιούνται σχολικές δράσεις.

 

Θετικάσημεία

Υπάρχει άριστη συνεργασία Διευθυντή-Καθηγητών. Υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ καθηγητών. Τα προβλήματα συμπεριφοράς των μαθητών στο χώρο του σχολείου διαχειρίζονται με ευαισθησία, διακριτικότητα και με στόχο την ατομική εξέλιξη, τη βελτίωση της ψυχολογίας των μαθητών και την ισορροπημένη λειτουργία του σχολείου. Η γνώση των αρμοδιοτήτων του Διευθυντή, των καθηγητών, των υπεύθυνων τμημάτων συντελεί στο να υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα στη σχολική μονάδα.

Σημεία προς βελτίωση

Η εξέλιξη των εκπαιδευτικών παρουσιάζουν αδυναμίες οι οποίες οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η απουσία καθοδήγησης και επιμόρφωσης. Επιπλέον η διάθεση των εκπαιδευτικών για συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου σε πολλά σχολεία δυσκολεύει τον προγραμματισμό της μονάδας σε πολλά θέματα (κοινές συνεδριάσεις, κοινές δράσεις κλπ.). Υπάρχει δυσκολία στην αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι να σταθεροποιηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Χρειάζονται εξειδικευμένη επιμόρφωση για το πώς να αντιμετωπίζουν, να οργανώνουν και να διδάσκουν μαθητές χωρίς υψηλές ακαδημαϊκές φιλοδοξίες, σε τμήματα μαθητών με μαθησιακά προβλήματα, γνωστικές ελλείψεις, μετανάστες και προερχόμενους από προβληματικά περιβάλλοντα.

Επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών

Άξονας: Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις

- Επιμόρφωση στα εργαστήρια Δεξιοτήτων.

-

-

-

-

-

-

-

-

Άξονας: Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

- RoleModels

-

-

-

-

-

-

Θετικά σημεία

- Ατομική προσπάθεια των εκπαιδευτικών συμμετοχής σε διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα.

-

-

-

-

Σημεία προς βελτίωση

-Υπάρχει απουσία καθοδήγησης και επιμόρφωσης.

-

-

-

-

-

Γ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Λειτουργία : Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία

ΑριθμόςΔράσεωνπου υλοποιήθηκαν :

è 1

Θεματικοί άξονεςστους οποίους υλοποιήθηκανΔράσεις :

è 4. Σχέσεις μεταξύ μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών

Επαγγελματικήανάπτυξητων εκπαιδευτικών

ΑριθμόςΔράσεωνπου υλοποιήθηκαν :

è 0

Βαθμόςεπίτευξηςτωνστόχων πουείχαντεθεί   

è 3 Σεμεγάλοβαθμό

Σημαντικότερα αποτελέσματα τωνΔράσεων      

Από το 1ο ερωτηματολόγιο αποτυπώνεται ότι αρκετοί μαθητές/τριες δεν γνώριζαν:

(α) τι είναι ο καθηγητής της τάξης,

(β) τι είναι εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του σχολείου,

(γ) το 5/μελές μαθητικό συμβούλιο και

(δ) το 15/μελές μαθητικό συμβούλιο.

 

Επίσης οι περισσότεροι μαθητές θα εμπιστεύονταν ένα καθηγητή που διέπεται από δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διακριτικότητα, συνεργασία, συνέπεια και ένα καθηγητή που να εφαρμόζει τους νόμους.

Από το 2ο ερωτηματολόγιο (ενδιάμεσο) στην ανατροφοδότηση της δράσης και έπειτα από συζήτηση-ενημέρωση των μαθητών/τριών διαφαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των μαθητών/τριών θεωρεί χρήσιμα τα μαθητικά συμβούλια 5/μελές, 15/μελές.

Όλοι οι μαθητές/τριες πιστεύουν ότι οι καθηγητές/τριες είναι διαθέσιμοι να τους βοηθήσουν και να τους συμπαρασταθούν σε οποιαδήποτε δυσκολία τους.

Αρκετοί μαθητές/τριες αισθάνονται ότι είναι αποδεκτοί από τους συμμαθητές τους και από τους καθηγητές τους. Επίσης αισθάνονται άνετα και ασφαλείς στο σχολείο.

 

Από το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους καθηγητές/τριες της τάξης διαφαίνεται ότι οι μαθητές/τριες αποδέχονται αρκετά τους καθηγητές/τριες τους, τους εκτιμούν και συνεργάζονται αρμονικά μαζί τους.

Στη σχολική μονάδα υπάρχει πολύ καλό κλίμα στις τάξεις. Υπάρχει αδυναμία των μαθητών λόγω της εργασίας τους να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες του σχολείου εκτός διδακτικού ωραρίου.

 

Από το 3ο ερωτηματολόγιο (τελική αξιολόγηση της δράσης) διαφαίνεται ότι οι μαθητές/τριες πιστεύουν ότι την τρέχουσα σχολική χρονιά οι καθηγητές τους ήταν συνεργάσιμοι, συνεπείς και είχαν ενσυναίσθηση ως προς την αποδοχή, τη συνεργασία, τη δικαιοσύνη, την ευαισθησία, τη συνέπεια, την ασφάλεια, τη βοήθεια, τις προσδοκίες και τη συμμετοχή σε δράσεις και εκδηλώσεις.

Δυσκολίεςπου παρουσιάστηκαν  

Από το 1ο ερωτηματολόγιο αποτυπώνεται ότι αρκετοί μαθητές/τριες δεν γνώριζαν:

(α) τι είναι ο καθηγητής της τάξης,

(β) τι είναι εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του σχολείου,

(γ) το 5/μελές μαθητικό συμβούλιο και

(δ) το 15/μελές μαθητικό συμβούλιο

Θα έπρεπε να ενημερωθούν οι μαθητές/τριες για τα παραπάνω για να συνεχιστεί η δράση.

-

-

-

ΑνάδειξηΠρακτικώνκαι προτάσειςγιααξιοποίησήτους         

α) Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς είναι εποικοδομητικό να γίνεται ενημέρωση των μαθητών/τριών τόσο για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου όσο και για το πλαίσιο λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων (5/μελές, 15/μελές).

β) Να παρωθείται η συζήτηση με τους μαθητές/τριες για θέματα παραβατικότητας, βίας και ασφάλειας.

γ) Να προγραμματισθούν οι δράσεις που μπορεί να υλοποιηθούν.

Προτάσειςγιααναγκαίες επιμορφώσεις 

Προτάσεις για αναγκαίες επιμορφώσεις στο πλαίσιο της δράσης:

(1) Επιμόρφωση στη διαχείριση κρίσεων και παραβατικότητας.

(2) Επιμόρφωση σε θέματα διδακτικής προσέγγισης των ενήλικων μαθητών.

(3) Επιμόρφωση σε θέματα διαφοροποιημένης διδασκαλίας ενήλικων μαθητών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο.

 

-

-

-

-

Εσωτερικός Κανονισμός
Λειτουργίας Σχολικής
Μονάδας


Σχολική μονάδα: ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ



ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

 

Κωδικός Σχολείου (ΥΠΑΙΘ)

2001050

     

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Έδρα του Σχολείου (διεύθυνση)

ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ 55

Τηλέφωνο

2651022320

Fax

2651022320

e-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα

http://gym-esp-ioann.ioa.sch.gr/

Διευθυντής Σχολικής Μονάδας

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΟΥΚΗΣ

Υποδιευθυντές A& Β
Αναπληρωτής Διευθυντής

Δεν υπάρχει

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΝΤΗΣ

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

Δεν υπάρχει


Περιεχόμενα


  1. ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ............................... 4
  2. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ..................................................................................................... 4

  1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.......................................................................... 5
  2. Διδακτικό ωράριο...................................................................................................................................... 5
  3. Προσέλευση στο σχολείο......................................................................................................................... 5
  4. Παραμονή στο σχολείο........................................................................................................................... 5
  5. Αποχώρηση από το σχολείο................................................................................................................... 5
  6. Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου..................................................................................................... 6

| *

  1. Απουσίες μαθητών.................................................................................................................................. 6
  2. Διαδικασίες ενημέρωσης μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.......................................................... 6
  3. ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ.............................................................. 6
  4. Φοίτηση....................................................................................................................................................... 6
  5. Σχολικοί χώροι......................................................................... ..... ......λ.................................................... 6
  6. Διάλειμμα................................................................................................................................................. 6
  7. Εμφάνιση.................................................................................................................................................. 7
  8. Συμπεριφορά - Δικαιώματα Υποχρεώσεις........................................................................................... 7
  9. Άλλα θέματα............................................................................................................................................ 7
  10. Παιδαγωγικός έλεγχος.......................................................................................................................... 7
  11. Σχολικές Δραστηριότητες.................................................................................................................... 8
  12. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΟΥΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ...................................................................................................... 8

  1. Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών........................................................................................................... 8
  2. Χώρος συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης..................................................................................... 9
  3. Ειδικό σχέδιο αποχώρησης λόγω έκτακτων συνθηκών..................................................................... 9
  4. Διαδικασία Εκκένωσης της Σχολικής Μονάδας.................................................................................. 9
  5. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ........................................................................................... 10


Πηγές


10



Εισαγωγή

 

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου βασίζεται σε όσα
προβλέπονται από το άρθρο 37, Ν.4692/2020, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες
συνθήκες λειτουργίας του Σχολείου.

Η συμμετοχή στη σχολική ζωή σημαίνει την αποδοχή και τήρηση του σχολικού
κανονισμού.

  1. ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάχθηκε ύστερα από εισήγηση του
Διευθυντή του Σχολείου, με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου
Διδασκόντων/ουσών, του προεδρείου του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου
του Σχολείου και του εκπροσώπου του Δήμου/της κοινότητας. Σύμφωνα με το άρθρο
37, Ν.4692/2020 Επιπλέον, έχει εγκριθεί από τον Συντονιστή /τη Συντονίστρια
Εκπαιδευτικού Έργου που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του Σχολείου μας, καθώς
KaL
από τον/την Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας με την έναρξη του σχολικού έτους
κοινοποιείται σε όλους τους μαθητές, γονείς/κηδεμόνες ανήλικων μαθητών και
αναρτάται στον ιστότοπο του Σχολείου. Διανέμεται και συζητείται διεξοδικά με όλους
τους/τις μαθητές/ριες του Σχολείου για τυχόν αλλαγές του.

Ο Κανονισμός επυ<αιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της
προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της
σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να
ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του Σχολείου και τις, κατά
καιρούς, αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του.

  1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το Σχολείο πρέπει να διασφαλίζει τη συνεργασία των μελών του χωρίς εντάσεις
και συγκρούσεις αλλά με αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή της προσωπικότητας κάθε
μέλους της σχολικής κοινότητας.

Ο Κανονισμός, περιλαμβάνει όρους και κανόνες, κατανομή αρμοδιοτήτων και
ευθυνών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Μέσω των συμφωνημένων όρων και κανόνων του Κανονισμού του Σχολείου
επιδιώκεται:

  • Η εξασφάλιση της σωματικής και συναισθηματικής ασφάλειας όλων των μελών

της σχολικής κοινότητας.

  • Η διαμόρφωση προσωπικοτήτων που λειτουργούν υπεύθυνα, σέβονται τις
    ελευθερίες των άλλων και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.
  • Η θεμελίωση ενός πλαισίου που υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο και την


απρόσκοπτη συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

  • Η διαμόρφωση κλίματος που στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της
    προσωπικότητας του/της κάθε μαθητή/ριας, αλλά και όλων των μελών της
    σχολικής κοινότητας.
  • Η δημιουργία εύρυθμων, ευχάριστων και αποδοτικών συνθηκών διδασκαλίας,
    μάθησης και εργασίας.
  1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
  2. Διδακτικό ωράριο

Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων του υποχρεωτικού προγράμματος και τα
διαλείμματα καθορίζονται από σχετική απόφαση του ΥΠΑΙΘ.

  1. Προσέλευση στο σχολείο

Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Όσοι προσέρχονται με καθυστέρηση, για να μην δημιουργείται αναστάτωση στη
διδακτική/μαθησιακή διαδικασία, παρουσιάζονται πρώτα στο γραφείο της
Διεύθυνσης. Κατόπιν, παραμένουν σε κατάλληλο χώρο του Σχολείου υπό την
εποπτεία εκπαιδευτικού και εισέρχονται στην τάξη τους μετά την ολοκλήρωση της
τρέχουσας διδακτικής ώρας.

  1. Παραμονή στο σχολείο

Οι μαθητές πρέπει να εισέρχονται στην τάξη αμέσως μόλις χτυπήσει το κουδούνι.
Εφόσον εισέλθει ο διδάσκων στην αίθουσα διδασκαλίας δεν επιτρέπεται η
είσοδος σε κανέναν μαθητή.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων κανένας μαθητής, από τους προσελθόντες στο
σχολείο, δεν επιτρέπεται να απουσιάζει αδικαιολόγητα από την αίθουσα
διδασκαλίας.

Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού, καφέ και αναψυκτικού στην αίθουσα
διδασκαλίας.

  1. Αποχώρηση από το σχολείο

Οι μαθητές/ριες σε καμία περίπτωση δεν φεύγουν από το Σχολείο πριν τη λήξη
των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης κατά τη
διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας
για να προσέλθει στο Σχολείο και να παραλάβειτο παιδί του, συμπληρώνοντας
σχετικό έντυπο.

Τέλος, εάν κάποιος γονέας/κηδεμόνας χρειαστεί, για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί
του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει τη Διεύθυνση του
Σχολείου.


  1. Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου

Το Σχολείο μας εφαρμόζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από τις
εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ.

  1. Απουσίες μαθητών

Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/ριών ευθύνονται εξ
ολοκλήρου οι κηδεμόνες τους. Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να ενημερώνουν το
Σχολείο για την απουσία των παιδιών τους.

  1. Διαδικασίες ενημέρωσης μαθητών, γονέων και κηδεμόνων

Η ενημέρωση μαθητών, γονέων και κηδεμόνων γίνεται μέσω των ακόλουθων
τρόπων:

  • Ιστοσελίδας του Σχολείου.
  • Ενημερωτικών σημειωμάτων ή/και βεβαιώσεων.
  • Τηλεφωνικά.
  • Μέσω της επίσκεψής τους στο σχολείο τις ημέρες και ώρες που οι
    καθηγητές/τιες βρίσκονται στο σχολείο.
  1. ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ
  1. Φοίτηση

Η φοίτηση των μαθητών/ριών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι
καθήκον και υποχρέωση τους. Η συμμετοχή τους οφείλει να είναι τακτική, ενεργός
και συστηματική.

  1. Σχολικοί χώροι

Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη, για να διατηρηθεί ένα καθαρό και
ευχάριστο σχολικό περιβάλλον, κατάλληλο για μάθηση. Για την επιτυχία αυτού του
σκοπού όλοι:

0 Σέβονται την κινητή και ακίνητη περιουσία του Σχολείου καθώς και το φυσικό
περιβάλλον της αυλής του Σχολείου.

Η Δεν ρυπαίνουν τον σχολικό χώρο. Χρησιμοποιούν τα καλάθια απορριμμάτων.
Μαθητής που προκαλεί φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη
συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον κηδεμόνα του.

  1. Διάλειμμα

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/ριες οφείλουν να βγαίνουν στον
αύλειο χώρο.

Οι μαθητές/τριες για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία που αντιμετωπίζουν,
απευθύνονται στον εφημερεύοντα εκπαιδευτικό που βρίσκεται εκεί.


  1. Εμφάνιση

Η εμφάνιση των μαθητών/τριών οφείλει να χαρακτηρίζεται από ευπρέπεια,
V. Συμπεριφορά - Δικαιώματα Υποχρεώσεις

Ο Διευθυντής και οι Εκπαιδευτικοί λειτουργούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους,
όπως ορίζεται στη ισχύουσα νομοθεσία.

Οι μαθητές/μαθήτριες

Η συμπεριφορά των μαθητών πρέπει να διέπεται από δημοκρατικό ήθος,
σεβασμό στο εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, στους συμμαθητές
τους, στη σχολική περιουσία, καθώς και στην δική τους προσωπικότητα.
Απαγορεύεται κάθε είδος βίας, λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής ή άλλης μορφής. Οι
μαθητές θα πρέπει να:

  • Προσπαθούν να λύνουν τις αντιθέσεις ή διαφωνίες με διάλογο, και αν
    χρειαστεί απευθύνονται στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό τμήματος ή στον
    Σύμβουλο Σχολικής Ζωής.
  • Όταν υπάρχει ανάγκη, μπορούν να επικοινωνούν με τους γονείς τους, μέσω
    των τηλεφώνων του Σχολείου, αφού ζητήσουν άδεια.
  • Στις σχολικές εκδηλώσεις και γιορτές αλλά και στις διδακτικές επισκέψεις
    εκτός Σχολείου ακολουθούν τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και
    συμπεριφέρονται με ευγένεια και ευπρέπεια.
  1. Άλλα θέματα

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

  • Η χρήση κινητού τηλεφώνου για συνομιλία, βιντεοσκόπηση ή οποιαδήποτε
    άλλη χρήση εντός των σχολικών χώρων - κτηρίων και υπαίθριων χώρων
    απαγορεύεται.
  • Το κάπνισμα, η λήψη αλκοόλ και η χρήση άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών
    απαγορεύονται.

Η παρέκκλιση από τους κανόνες αυτούς συνεπάγεται την άμεση αξιοποίηση
αυστηρών παιδαγωγικών μέτρων.

  1. Παιδαγωγικός έλεγχος

Η ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας της
διαδικασίας αντιμετώπισης της παραβατικότητας στον σχολικό χώρο.

Το Σχολείο, ως φορέας αγωγής, έχει καθήκον να λειτουργεί έτσι ώστε οι
μαθητές/ριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν
να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.

Αν η συμπεριφορά του μαθητή και της μαθήτριας δεν εναρμονίζεται με την ιδιότητά
του και αποκλίνει από την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού του Σχολείου, τότε
αντιμετωπίζει τον παιδαγωγικό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές της ψυχολογίας και


παιδαγωγικής που διέπουν την ηλικία του.

Τα θέματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών/ριών στο Σχολείο
αντιμετωπίζονται με βάση την κείμενη νομοθεσία.

  1. Σχολικές Δραστηριότητες

Το Σχολείο οργανώνει μια σειρά δραστηριοτήτων, εντός και εκτός Σχολείου που
στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής. Γι' αυτό στην αρχή του
σχολικού έτους γίνεται σχεδιασμός των δράσεων αυτών. Το Σχολείο επιδιώκει την
ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή όλων των μαθητών/ριών σε μορφωτικές,
πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

  1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΟΥΣ
    ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

I. Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών                                                                                                    

Ο/Η Διευθυντής/ρια του Σχολείου, στην αρχή του σχολικού έτους σε συνεργασία
με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών του Σχολείου, προβαίνει σε όλες τις
απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων
αναγκών εντός του σχολικού χώρου.

Όσον αφορά την προστασία από σεισμούς και φυσικά φαινόμενα,
επικαιροποιείται τακτικά το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του
Σεισμικού Κινδύνου του Σχολείου, με την υλοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας κατά τη
διάρκεια του σχολικού έτους. Επίσης, το Σχολείο ενημερώνει τους/τις μαθητές/τριες,
για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των
φαινομένων αυτών.

Τέλος, σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων όλοι
οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι
εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες (ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, Υπουργείο Πολιτικής
Προστασίας, κ.λ.π.) για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την
ασφάλεια των μελών της.

II. Χώρος συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης

Ενδεικτικό σχέδιο:

Κάτοψη Χώρου Καταφυγής

 
   


III. Ειδικό σχέδιο αποχώρησης λόγω έκτακτων συνθηκών

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για την ασφάλεια των παιδιών έχει καταρτιστεί
σχέδιο διαφυγής και προς τούτο πραγματοποιούνται τακτικά ασκήσεις ετοιμότητας.

IV. Διαδικασία Εκκένωσης της Σχολικής Μονάδας

Ισόγειο: Εκκενώνεται με την ακόλουθη σειρά:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

1ος Όροφος: Εκκενώνεται με την ακόλουθη σειρά:

Αίθουσα A
Αίθουσα Β
Αίθουσα Γ

Αίθουσα Υπολογιστών

Χώρος Καταφυγής : ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΣΚΕΤΑ

Η διαδικασία εκκένωσης απεικονίζεται και στις ακόλουθες κατόψεις.

Στην κάθε αίθουσα του σχολείου έχει αναρτηθεί και η αντίστοιχη κάτοψη του ορόφου
με την πορεία διαφυγής που θα ακολουθήσουν οι μαθητές του τμήματος.

 
   



Ο κοινά συμφωνημένος Κανονισμός βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και
στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρηση του αποτελεί
προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Σχολείου.

Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό,
αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τον/τη Διευθυντή/ρια και τον Σύλλογο
Διδασκόντων/ουσών, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την
εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με άλατα μέλη της σχολικής κοινότητας

 
   

Οδηγίες για προστασία στο διαδίκτυο

Οδηγιες για προστασια στο διαδικτυο

Σεξ_κακοποίηση

Σεξ_κακοποίηση

Sexual Abuse girl

Sexual Abuse girl

Ενδοοικογενειακή βία

ενδοοικογενειακή βία

Υπ. Παιδείας: Ενημερωτικά φυλλάδια για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τέσσερα ενημερωτικά φυλλάδια της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στις σχολικές μονάδες.

1. Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το φυλλάδιο “Ασφαλής εκπαίδευση εξ αποστάσεως”

2. Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το φυλλάδιο “Ασφαλής εργασία εξ’ αποστάσεως”

3. Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το φυλλάδιο “Προσωπικά δεδομένα”

4. Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το φυλλάδιο "Συμβουλές χρήσης του διαδικτύου"

5. Πατήστε  εδώγια το διαβιβαστικό του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους   Διευθυντές  των σχολικών μονάδων:

α)να ενημερώσουν όλη την εκπαιδευτική κοινότητα,

β)να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα του σχολείου τα ανωτέρω ενημερωτικά φυλλάδια και

γ)να ενημερώσουν τους γονείς-κηδεμόνες των μαθητών/τριών με κάθε πρόσφορο μέσο.

Αγαπητοί μαθητές, μετά τα τελευταία νέα σχετικά με την παράταση του κλεισίματος των σχολείων το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να χορηγήσει προσωπικά e-mail μαθητών στο σχολικό δίκτυο ώστε οι μαθητές να τα χρησιμοποιήσουν για την πρόσβαση τους σε διάφορες πλατφόρμες εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. 

Για να διαβάσετε τις οδηγίες του υπουργείου όπου θα βρείτε λεπτομέρειες για την δημιουργία των προσωπικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας αλλά και γενικά για τη διαδικασία της ασύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης κάντε κλικ ΕΔΩ .

 Για διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με το σχολείο

  1. στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείουΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. στο τηλέφωνο 265102230 κατά τις ώρες λειτουργίας. 

Σας ενημερώνουμε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και οι καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου Ιωαννίνων θα χαρούν να συμμετάσχετε ΟΛΟΙ.

 

Ο Διευθυντής

Β. Φούκης


 
 
 
 
Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι  
στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη της διασποράς του νέου
κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες και την κοινότητα
11 Μαρτίου 2020   Αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού οπουδήποτε (π.χ. καφετέριες,
κινηματογράφοι)
   
 Αποφυγή ομαδικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων     
 
 Αποθάρρυνση συναντήσεων σε σπίτια φίλων, εστιατόρια ή εμπορικά κέντρα
 
 Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως (e-learning)
    
 Αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες  
 
 Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα
 
 Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα
απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα
 
 Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος   
 
 Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά)  
 
 Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης  
   
 Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με ιατρό
ή με τον ΕΟΔΥ.  
Βιβλιογραφία
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ  
Centers for Disease Control and Prevention. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Interim
Guidance for Administrators of US Institutions of Higher Education   
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/guidance-ihe-response.html ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΌΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Τηλ. 2105212000 www.eody.gov.gr

1
Οδηγίες για την υποβολή
Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής
στα ΕΠΑ.Λ.
2
Περιεχόμενα
Περιεχόμενα .............................................................................................................................. 2
Εισαγωγή ................................................................................................................................... 3
Γενικό Χρονοδιάγραμμα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων Εγγραφής .................................................. 4
Βήμα 1ο: Σύνδεση στην Εφαρμογή ........................................................................................... 5
Βήμα 2ο: Συμπλήρωση Στοιχείων Γονέα - Κηδεμόνα ............................................................... 6
Βήμα 3ο: Αποδοχή Όρων και Προϋποθέσεων Συμμετοχής ...................................................... 8
Βήμα 4ο: Επιλογή Τύπου Σχολείου ........................................................................................... 9
Βήμα 5ο: Επιλογή Τάξης ............................................................................................................ 9
Βήμα 6ο: Επιλογή Τομέα ή Ειδικότητας .................................................................................. 10
Βήμα 7ο: Επιλογή Σχολείου..................................................................................................... 12
Βήμα 8ο: Σειρά Προτίμησης .................................................................................................... 13
Βήμα 9ο: Συμπλήρωση Στοιχείων Μαθητή ............................................................................. 14
Στοιχεία αιτούμενου ........................................................................................................... 14
Στοιχεία φοίτησης μαθητή .................................................................................................. 15
Περίπτωση 1η .................................................................................................................. 15
Περίπτωση 2η .................................................................................................................. 15
Περίπτωση 3η .................................................................................................................. 16
Προσωπικά στοιχεία του μαθητή ....................................................................................... 17
Περίπτωση Α' ................................................................................................................... 17
Περίπτωση Β΄ .................................................................................................................. 20
Στοιχεία Επικοινωνίας ......................................................................................................... 21
Περίπτωση 1η .................................................................................................................. 21
Περίπτωση 2η .................................................................................................................. 22
Βήμα 10ο: Προεπισκόπηση Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής – Υποβολή ............................. 23
Βήμα 11ο: Εμφάνιση – Εκτύπωση Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής ..................................... 25
Εκτύπωση (PDF) ................................................................................................................... 28
Επεξεργασία ........................................................................................................................ 29
Διαγραφή............................................................................................................................. 29
Βήμα 12ο: Δημιουργία Νέας Αίτησης ...................................................................................... 30
Ενημέρωση σχετικά με το αποτέλεσμα της Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής ...................... 31
3
Εισαγωγή
Οι γονείς-κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/-τριών ή οι ενήλικοι/-κες
μαθητές/-τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους
ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ για το
σχολικό έτος 2019-2020, υποβάλλουν Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής για τα
ΕΠΑ.Λ., μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://e-eggrafes.minedu.gov.gr
συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από τις 22 Μαΐου 2019 και ώρα
10:00 έως τις 17 Ιουνίου 2019 και ώρα 00:00. Για την είσοδο στην εφαρμογή eeggrafes,
είναι απαραίτητοι οι κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis).
•Στην περίπτωση ανήλικων μαθητών/-τριών ή ενήλικων
προστατευόμενων μελών που δε διαθέτουν κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis),
χρησιμοποιούνται οι κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis) του κηδεμόνα που έχει
καταχωρηθεί στο ΠΣ myschool της σχολικής μονάδας, ή του κατά το
νόμο υπευθύνου/-ης αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται
αποδεικτικό έγγραφο δημόσιας αρχής για την ολοκλήρωση της εγγραφής
τους στο σχολείο.
•Στην περίπτωση ενήλικων μαθητών/-τριών χρησιμοποιούνται οι
προσωπικοί τους κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis). (Σε αυτή την περίπτωση οι
ενήλικοι/-ες μαθητές/-τριες θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί ως
κηδεμόνες στο ΠΣ myschool της σχολικής μονάδας).
•Στην περίπτωση κατά την οποία οι αιτούντες/-σες κηδεμόνες ή
ενήλικοι/-ες μαθητές/-τριες δε διαθέτουν κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis),
οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου
να τους αποκτήσουν έγκαιρα.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής ο/η
αιτούμενος/-η – χρήστης της εφαρμογής e-eggrafes θα πρέπει να ακολουθήσει τα
βήματα που ακολουθούν, μετά το «Γενικό Χρονοδιάγραμμα Ηλεκτρονικών
Αιτήσεων Εγγραφής».
4
Γενικό Χρονοδιάγραμμα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων Εγγραφής
Α΄ Φάση
22 Μαϊ 2019
έως
17 Ιουν 2019
Υποβολή Ηλεκτρονικών Αιτήσεων Εγγραφής
Α΄ Κατανομή 20 Ιουν 2019 Κατανομή μαθητών/-τριων σε Σχολικές Μονάδες
Β΄ Φάση
25 Ιουν 2019
έως
28 Ιουν 2019
•Υποβολή Ηλεκτρονικών Αιτήσεων Εγγραφής
από μαθητές/-τριες που δεν υπέβαλαν αίτηση στην
Α΄ Φάση για λόγους ανωτέρας βίας.
•Τροποποίηση / Διαγραφή-Υποβολή νέας
Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής μόνο για μαθητές/-
τριες που απορρίφθηκαν στη δεύτερη εξεταστική
περίοδο του Ιουνίου.
Β΄ Κατανομή 1 Ιουλ 2019
Κατανομή μαθητών/-τριών σε Σχολικές Μονάδες
(Οι μαθητές/-τριες που κατανεμήθηκαν στην Α΄ φάση δεν
επηρεάζονται)
Γ΄ Φάση
02 Σεπ 2019
Έως
10 Σεπ 2019
Υποβολή Ηλεκτρονικών Αιτήσεων Εγγραφής από
μαθητές/-τριες που δεν υπέβαλαν αίτηση στην Α΄ και
Β΄ φάση Μαΐου - Ιουνίου. (Μαθητές/-τριες απόφοιτοι
ΓΕΛ – ΕΠΑΛ που επιθυμούν να εγγραφούν στο ΕΠΑΛ
για απόκτηση πτυχίου ειδικότητας ή που
Παραπέμφθηκαν στην ειδική εξεταστική περίοδο του
Σεπτεμβρίου ή που δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν
αίτηση για σοβαρούς οικ. λόγους, λόγους υγείας ή
λόγω ανωτέρας βίας)
Γ΄ Κατανομή 12 Σεπ 2019
Κατανομή μαθητών/-τριών σε Σχολικές Μονάδες
σε τμήματα που διαμορφώθηκαν κατά την Α' και Β'
κατανομή
(Οι μαθητές/-τριες που κατανεμήθηκαν στην Α΄& Β΄ φάση
δεν επηρεάζονται)
Δ΄ Φάση
12 Σεπ 2019
Έως
21 Σεπ 2019
Υποβολή εκπρόθεσμων Ηλεκτρονικών Αιτήσεων
Εγγραφής από μαθητές/-τριες που δεν υπέβαλαν
αίτηση στις προηγούμενες φάσεις.
Εγγραφή μαθητών/-τριών που υπέβαλλαν εκπρόθεσμη Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής
απευθείας στο myschool από τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων μετά την έγκριση των
κατά τόπους Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στα ΕΠΑ.Λ. σε είδη υπάρχοντα-
διαμορφωμένα τμήματα.
(Οι μαθητές/-τριες που κατανεμήθηκαν στις προηγούμενες φάσεις δεν επηρεάζονται)
5
Βήμα 1ο: Σύνδεση στην Εφαρμογή
Ο/Η αιτούμενος/-η θα πρέπει να επισκεφθεί μέσω ηλεκτρονικού
υπολογιστή, tablet ή smartphone την ηλεκτρονική διεύθυνση .
Εικόνα 1. Η αρχική σελίδα της εφαρμογής e-eggrafes.
Σε αυτό το σημείο ο/η αιτούμενος/-η θα πρέπει να πατήσει το κουμπί
«Είσοδος μέσω TaxisNet» ώστε να μεταφερθεί στο περιβάλλον της Ανεξάρτητης
Αρχής Δημοσίων Εσόδων (όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα). Αφού
πληκτρολογήσει τους προσωπικούς του κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis) (Εικόνα 2) και πατήσει
το κουμπί «Είσοδος» καλείται να πατήσει το κουμπί «Εξουσιοδότηση» (Εικόνα 3),
ώστε μετά από την πιστοποίησή του από το σύστημα να συνδεθεί στην εφαρμογή
e-eggrafes.
Εικόνα 2. Εισαγωγή κωδικών taxisnet.
6
Εικόνα 3. Εξουσιοδότηση του χρήστη – αιτούμενου.
Βήμα 2ο: Συμπλήρωση Στοιχείων Γονέα - Κηδεμόνα
Μετά την πιστοποίησή του από το σύστημα ο/η αιτούμενος/-η καλείται να
συμπληρώσει τα πεδία της φόρμας που του παρουσιάζεται (Εικόνα 4). Όσα πεδία
συνοδεύονται από (*) είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν ώστε ο χρήστης να
συνεχίσει στο επόμενο βήμα.
Εικόνα 4. Αρχική σελίδα της εφαρμογής e-eggrafes, μετά την εξουσιοδότηση του χρήστη –
αιτούμενου από την Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).
Ο χρήστης καλείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του (το Όνομα, το Επώνυμο
και το Πατρώνυμο του χρήστη είναι συμπληρωμένα, ενώ πρέπει να συμπληρωθεί το
Μητρώνυμο του/της αιτούμενου/-ης) καθώς και ένα Email Επικοινωνίας. Επίσης θα
πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό των παιδιών των οποίων είναι κηδεμόνας και
έχουν δικαίωμα να εγγραφούν σε ΕΠΑ.Λ. ή ΓΕ.Λ.. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας
χρήστης έχει δικαίωμα να συμπληρώσει από τον αριθμό 0 (το οποίο σημαίνει ότι
θέλει να κάνει αίτηση μόνο για τον εαυτό του) έως τον αριθμό 4, το οποίο σημαίνει
7
ότι μπορεί να κάνει αίτηση για τον εαυτό του και για άλλους 4 μαθητές/-τριες, που
βρίσκονται στην επιμέλειά του και έχουν δικαίωμα να εγγραφούν σε ΕΠΑ.Λ. ή ΓΕ.Λ..
Ο αριθμός παιδιών που βρίσκονται στην επιμέλειά του μπορεί να αλλάζει (από 0
έως 4) κάθε φορά που κάνει σύνδεση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-eggrafes.
Σε περίπτωση που χρήστης επιθυμεί να εγγράψει πάνω από 4 μαθητές/-
τριες:
•γιατί έχει περισσότερα από 4 παιδιά στην επιμέλειά του/της που
έχουν δικαίωμα να γραφούν σε ΕΠΑ.Λ. ή ΓΕ.Λ.
•γιατί είναι υπεύθυνος/-η σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ή σε Κέντρο
Φιλοξενίας Προσφύγων και έχει στην επιμέλειά του/της παιδιά που
φιλοξενούνται στο Κέντρο και έχουν δικαίωμα να γραφούν σε ΕΠΑ.Λ. ή ΓΕ.Λ.
•γιατί είναι Διευθυντής/-ντρια Σχολικής Μονάδας και πρέπει να
εγγράψει πρόσφυγες/μετανάστες που δεν έχουν κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis)
θα πρέπει να στείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) την αντίστοιχη
φόρμα που θα βρείτε στην αρχική σελίδα της εφαρμογής στην αριστερή στήλη στα
«Χρήσιμα Έγγραφα» στο email, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., σε περίπτωση που επιθυμεί
να κάνει αιτήσεις μόνο για ΕΠΑ.Λ.. Μετά από αυτή τη διαδικασία, το ΥΠ.Π.Ε.Θ. θα
επεξεργαστεί το αίτημα και θα πιστοποιήσει το χρήστη ώστε να μπορέσει να
προχωρήσει στην ολοκλήρωση των αιτήσεων που ζήτησε. Ο χρήστης θα
διαπιστώσει ότι έλαβε την απαραίτητη πιστοποίηση, βλέποντας να έχει
τοποθετηθεί το √ στο στοιχείο ελέγχου «Έχω εξουσιοδοτηθεί από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. για
την υποβολή αιτήσεων υποψήφιων μαθητών που βρίσκονται σε κέντρα κοινωνικής
πρόνοιας ή κέντρα φιλοξενίας προσφύγων» και ταυτόχρονα θα δει συμπληρωμένο
το πεδίο «Αριθμός παιδιών που βρίσκονται στην επιμέλειά μου και έχουν δικαίωμα
να εγγραφούν ή/και να επανεγγραφούν σε ΕΠΑΛ ή ΓΕ.Λ.» με τον αριθμό που
αιτήθηκε.
Μετά την συμπλήρωση των παραπάνω θα πρέπει να πατήσει στο κουμπί
«Συνέχεια».
8
Βήμα 3ο: Αποδοχή Όρων και Προϋποθέσεων Συμμετοχής
Στο επόμενο βήμα (Εικόνα 5) ο/η αιτούμενος/-η έχει τη δυνατότητα να
ενημερωθεί για το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Εγγραφές,
μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» και γενικότερα για θέματα σχετικά με τις εγγραφές-
μετεγγραφές και φοίτηση στα ΕΠΑ.Λ. και στα ΓΕ.Λ..
Εικόνα 5. Νομοθεσία, χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες ενημέρωσης σχετικά με τις
Ηλεκτρονικές Αιτήσεις Εγγραφής.
Σε κάθε περίπτωση ο/η αιτούμενος/-η θα πρέπει να γνωρίζει ότι η
Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υπέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/1986
(Α ́ 75) και οφείλει τα στοιχεία που καταχωρίζει σε αυτή να είναι αληθή.
Στη συνέχεια θα πρέπει να βάλει √ στο αντίστοιχο στοιχείο ελέγχου που
βρίσκεται δίπλα στο «Συμφωνώ με τα παραπάνω» και έπειτα να πατήσει το κουμπί
«Συνέχεια». Με τον τρόπο αυτό δηλώνει ότι έχει λάβει γνώση των παραπάνω
οδηγιών. Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων του
χρήστη πατώντας το κουμπί ώστε να μεταβεί στην προηγούμενη σελίδα.
9
Βήμα 4ο: Επιλογή Τύπου Σχολείου
Σε αυτό το σημείο ο/η αιτούμενος/-η επιλέγει τον τύπο σχολείου που
επιθυμεί να φοιτήσει ο/η μαθητής/-τρια για τον/την οποίο/-α γίνεται η αίτηση,
κατά το σχολικό έτος 2019-2020, επιλέγοντας «Γενικό Λύκειο» (ΓΕ.Λ.) ή
«Επαγγελματικό Λύκειο» (ΕΠΑ.Λ.) (Εικόνα 6). Στη συνέχεια ακολουθούν οι οδηγίες
που θα πρέπει να ακολουθήσει ο/η αιτούμενος/-η εάν επιλέξει «Επαγγελματικό
Λύκειο».
Εικόνα 6. Επιλογή τύπου Σχολείου που επιθυμεί να φοιτήσει ο/η μαθητής/-τρια για το
σχολικό έτος 2019-20.
Βήμα 5ο: Επιλογή Τάξης
Σε αυτό το βήμα (Εικόνα 7) ο/η αιτούμενος/-η επιλέγει την τάξη που
πρόκειται να φοιτήσει ο/η μαθητής/-τρια στην Επαγγελματική Εκπαίδευση κατά το
σχολικό έτος 2019-20 και έπειτα επιλέγει «Συνέχεια». Επίσης υπάρχει η δυνατότητα
επιλογής του κουμπιού , ώστε να διορθώσει λάθη που έκανε σε προηγούμενα
βήματα.
Εικόνα 7. Επιλογή τάξης ΕΠΑ.Λ. που επιθυμεί να φοιτήσει ο/η μαθητής/-τρια για το σχολικό
έτος 2019-20.
10
Βήμα 6ο: Επιλογή Τομέα ή Ειδικότητας
(Μόνο για τους μαθητές Β' ή Γ'-Δ' τάξεων αντίστοιχα)
Αυτό το βήμα αφορά μόνο μαθητές/-τριες που στο προηγούμενο βήμα
επέλεξαν Β', Γ' ή Δ' τάξη. Οι μαθητές/-τριες της Α' τάξης μπορούν να συνεχίσουν στο
επόμενο βήμα (Βήμα 7ο). Σε αυτό το βήμα ο/η αιτούμενος/-η καλείται να επιλέξει
τον τομέα ή την ειδικότητα που θέλει να παρακολουθήσει ο/η μαθητής/-τρια της Β'
τάξης ή της Γ' – Δ' τάξης αντίστοιχα. Ο/Η αιτούμενος/-η θα πρέπει να βλέπει ένα
περιβάλλον όμοιο με αυτό των Εικόνων 8 και 9, αναλόγως αν πρόκειται για μαθητή
της Β' ή της Γ' – Δ' τάξης ΕΠΑ.Λ.. Αφού επιλέξει τομέα ή ειδικότητα μπορεί να
πατήσει «Συνέχεια» ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Σε περίπτωση λάθους
μπορεί να επιλέξει το κουμπί ώστε να επιστρέψει στο προηγούμενο βήμα και
να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.
Εικόνα 8. Επιλογή τομέα για τους μαθητές/-τριες που επέλεξαν την Β΄ Τάξη ΕΠΑ.Λ. ή τομέα
που ανήκει η ειδικότητα για τους μαθητές/-τριες που επέλεξαν Γ΄ ή Δ΄ Τάξη ΕΠΑ.Λ.
11
Εικόνα 9. Επιλογή ειδικότητας για τους μαθητές/-τριες που επέλεξαν Γ΄ ή Δ΄ Τάξη ΕΠΑ.Λ.
12
Βήμα 7ο: Επιλογή Σχολείου
Σε αυτό το βήμα (Εικόνα 10) ο/η αιτούμενος/-η καλείται να επιλέξει
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ώστε στη συνέχεια να επιλέξει το Σχολείο ή
τα Σχολεία που θέλει να φοιτήσει ο/η μαθητής/-τρια, κατά σειρά προτίμησης. Μετά
την επιλογή μιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης εμφανίζονται τα Σχολεία
της αρμοδιότητάς της, ώστε να μπορέσει να επιλέξει αυτά που επιθυμεί. Θα πρέπει
να σημειωθεί ότι ο/η αιτούμενος/-η έχει δικαίωμα να κάνει από μια (1) έως και
τρεις (3) επιλογές Σχολείων που μπορούν να ανήκουν στην ίδια ή σε διαφορετικές
Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Επίσης για τους μαθητές της Β', Γ' και Δ'
ΕΠΑ.Λ. σε αυτό το βήμα εμφανίζονται μόνο τα Σχολεία στα οποία λειτουργεί ο
Τομέας ή Ειδικότητα που επιλέχθηκαν στο προηγούμενο βήμα. Μετά την επιλογή
των Σχολείων ο χρήστης μπορεί να επιλέξει «Συνέχεια» ώστε να προχωρήσει στο
επόμενο βήμα ή να επιλέξει για να πάει στο προηγούμενο βήμα.
Εικόνα 10. Επιλογή σχολείων προτίμησης.
13
Βήμα 8ο: Σειρά Προτίμησης
Στο σημείο αυτό (Εικόνα 11) στον/στην αιτούμενο/-η προβάλλεται η σειρά
προτίμησης των Σχολείων που επέλεξε ενώ έχει τη δυνατότητα αλλαγής αυτής της
σειράς επιλέγοντας το κουμπί που βρίσκεται δίπλα στο όνομα του Σχολείου.
Μετά τη διαμόρφωση της σειράς προτίμησης των Σχολείων, ο χρήστης μπορεί να
επιλέξει «Συνέχεια» ώστε να μεταβεί στο επόμενο βήμα ή το κουμπί για να
πάει στο προηγούμενο.
Εικόνα 11. Επεξεργασία της σειράς προτίμησης ως προς τα ΕΠΑ.Λ. επιλογής του/της
μαθητή/-τριας.
14
Βήμα 9ο: Συμπλήρωση Στοιχείων Μαθητή
Σε αυτό το βήμα ο/η αιτούμενος/-η καλείται να συμπληρώσει τα στοιχεία
του/της μαθητή/-τριας, για τον/την οποίο/-α έγιναν οι επιλογές στα προηγούμενα
βήματα. Η οθόνη που εμφανίζεται είναι η παρακάτω (Εικόνα 12):
Εικόνα 12. Συμπλήρωση στοιχείων του/της μαθητή/-τριας
Στοιχεία αιτούμενου
Σε αυτό το σημείο (Εικόνα 12α) προβάλλονται τα στοιχεία του/της αιτούμενου/-ης
(μαθητή, κηδεμόνα ή εξουσιοδοτημένου Διευθυντή), όπως αυτά συμπληρώθηκαν
στο 2ο Βήμα.
15
Εικόνα 12α. Τα στοιχεία του αιτούμενου, όπως αυτά προβάλλονται κατά τη συμπλήρωση
των προσωπικών στοιχείων του/της μαθητή/-τριας
Στοιχεία φοίτησης μαθητή
Στη συνέχεια ο/η αιτούμενος/-η θα πρέπει να συμπληρώσει τα Στοιχεία Φοίτησης
μαθητή (Εικόνα 13), επιλέγοντας το τελευταίο Σχολικό έτος φοίτησης του/της
μαθητή/-τριας, το Σχολείο τελευταίας φοίτησης.
Εικόνα 13. Συμπλήρωση των στοιχείων φοίτησης του/της μαθητή/-τριας.
Περίπτωση 1η
Αν ο/η μαθητής/-τρια φοιτά κατά το σχολικό έτος 2018-2019, συμπληρώνετε
μόνο το «Σχολικό έτος τελευταίας φοίτησης» και το «Σχολείο τελευταίας φοίτησης»,
(Εικόνα 13α).
Εικόνα 13α. Συμπλήρωση των στοιχείων φοίτησης του/της μαθητή/-τριας.
Περίπτωση 2η
Αν ο/η μαθητής/-τρια φοιτούσε σε σχολείο μεταξύ των σχολικών ετών από
το 2013-2014 έως και το 2017-2018, συμπληρώνετε το «Σχολικό έτος τελευταίας
φοίτησης», το «Σχολείο τελευταίας φοίτησης» καθώς και το «Αποτέλεσμα
φοίτησης» (επαρκής ή ανεπαρκής φοίτηση), (Εικόνα 13β).
16
Εικόνα 13β. Συμπλήρωση των στοιχείων φοίτησης του/της μαθητή/-τριας.
Περίπτωση 3η
Αν ο/η μαθητής/-τρια φοιτούσε σε σχολείο πριν από το σχολικό έτος 2013-
2014, συμπληρώνετε το «Σχολικό έτος τελευταίας φοίτησης», το «Σχολείο
τελευταίας φοίτησης», την «Τάξη τελευταίας φοίτησης» καθώς και το «Αποτέλεσμα
φοίτησης» (επαρκής ή ανεπαρκής φοίτηση), (Εικόνα 13γ).
Εικόνα 13γ. Συμπλήρωση των στοιχείων φοίτησης του/της μαθητή/-τριας.
Προσοχή:
Για τη συμπλήρωση του πεδίου «Σχολείο τελευταίας φοίτησης» ο/η
αιτούμενος/-η αρκεί να συμπληρώσει τουλάχιστον 5 χαρακτήρες από την
ονομασία του Σχολείου που φοίτησε τελευταία φορά ο/η μαθητής/-τρια και η
εφαρμογή θα του εμφανίσει ένα μενού με επιλογές που ταιριάζουν με τα
στοιχεία που πληκτρολόγησε ώστε να επιλέξει το σωστό.
Οι μαθητές/-τριες σχολείων παλαιού τύπου (Τ.Ε.Λ., Τ.Ε.Ε., Τ.Ε.Σ., Ε.Π.Λ.,
Λ.Ε.Ν. κ.λπ.) στο πεδίο Σχολείο τελευταίας φοίτησης θα πρέπει να επιλέξουν ένα
ισότιμο σχολείο της περιοχής τους ή το σχολείο από το οποίο αποφοίτησαν με
την σημερινή του ονομασία.
Οι μαθητές/-τριες που προέρχονται από σχολεία του εξωτερικού, στο
πεδίο «Σχολείο τελευταίας φοίτησης» θα πρέπει να επιλέξουν το λεκτικό
«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ».
17
Οι πρόσφυγες ή μετανάστες μαθητές/-τριες που πρόκειται να φοιτήσουν
για πρώτη φορά σε Ελληνικό Σχολείο, στο πεδίο «Σχολείο τελευταίας φοίτησης»
θα πρέπει να επιλέξουν το λεκτικό «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕ ΕΛΛΙΠΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ».
Στο παράδειγμα της Εικόνας 14, ο/η αιτούμενος/-η πληκτρολόγησε «ΠΑΤΡΑ
ΕΠΑΛ» με αποτέλεσμα η εφαρμογή να του εμφανίσει μια λίστα με τα Σχολεία που
περιέχουν τις παραπάνω λέξεις, ώστε να επιλέξει από αυτή το Σχολείο τελευταίας
φοίτησης.
Προσωπικά στοιχεία του μαθητή
Στη συνέχεια ο/η αιτούμενος/-η θα πρέπει να συμπληρώσει τα Προσωπικά
στοιχεία του μαθητή. Υπάρχουν δύο διαφορετικές περιπτώσεις μαθητών/-τριών,
ανάλογα με το "Σχολικό Έτος Τελευταίας Φοίτησης" τους.
Περίπτωση Α'
Στην περίπτωση που για το "Σχολικό Έτος Τελευταίας Φοίτησης" του/της μαθητή/-
τριας έχει επιλεγεί ένα σχολικό έτος από το 2013-14 και μετά, ο/η αιτούμενος/-η θα
πρέπει να εισάγει μόνο τον "Αριθμό Μητρώου Μαθητή" και την "Ημερομηνία
Γέννησης Μαθητή" (Εικόνα 15), καθώς τα στοιχεία του μαθητή υπάρχουν
καταχωρημένα στο ΠΣ myschool και απλά θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω
αυτών των δύο πεδίων.
Εικόνα 15. Προσωπικά στοιχεία μαθητή/-τριας ο/η οποίος/-α φοίτησε για τελευταία φορά
σε κάποιο σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το σχολικός έτος 2013-14 και
μετά.
Εικόνα 14. Παράδειγμα συμπλήρωσης του «Σχολείου τελευταίας φοίτησης».
18
Για τη συμπλήρωση της ημερομηνίας γέννησης του μαθητή ο αιτούμενος
δεν την πληκτρολογεί αλλά επιλέγοντας το εικονίδιο του εμφανίζεται ένα
ημερολόγιο (Εικόνα 16) από το οποίο πρέπει να την επιλέξει. Για την αλλαγή του
έτους ή του μήνα επιλέγει τα βέλη ή και έπειτα επιλέγει το νούμερο της ημέρας
γέννησης.
Εικόνα 16. Επιλογή ημερομηνίας γέννησης μαθητή/-τριας.
Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων, ο χρήστης πρέπει να πατήσει το κουμπί
"Ταυτοποίηση Μαθητή", ώστε να γίνει ο έλεγχος ταυτοποίησης του
μαθητή/τριας. Αν η ταυτοποίηση είναι επιτυχής, τότε τα Προσωπικά Στοιχεία
Μαθητή ενημερώνονται αυτόματα μέσω των στοιχείων που είναι καταχωρημένα
στο ΠΣ Myschool και ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει στο πεδίο Στοιχεία
Επικοινωνίας (βλέπε επόμενες σελίδες).
Σε περίπτωση ανεπιτυχούς ταυτοποίησης, ο χρήστης ενημερώνεται από το σύστημα
με ανάλογο μήνυμα (Εικόνα 17 ή Εικόνα 18). Υπάρχουν δυο περιπτώσεις
ανεπιτυχούς ταυτοποίησης:
Περίπτωση 1η – Αποτυχία Ταυτοποίησης Κηδεμόνα
Αυτή η περίπτωση σφάλματος παρουσιάζεται όταν το ονοματεπώνυμο του
χρήστη που συνδέθηκε στην εφαρμογή e-eggrafes με τους προσωπικούς του
κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis) και το οποίο αντιστοιχεί στα στοιχεία που είναι
καταχωρημένα στην Εικόνα 4, δεν ταιριάζει με τα στοιχεία του κηδεμόνα που είναι
καταχωρημένα στο ΠΣ myschool του σχολείου τελευταίας φοίτησης. Σε αυτή την
περίπτωση ο χρήστης ενημερώνεται από το σύστημα με το μήνυμα της Εικόνας 17.
Ο χρήστης θα πρέπει να επικοινωνήσει με το σχολείο τελευταίας φοίτησης του
μαθητή/-τριας για να διαπιστώσει ποιος είναι καταχωρημένος ως κηδεμόνας στο ΠΣ
myschool. Για να μπορέσει ο χρήστης να προχωρήσει στα επόμενα βήματα ώστε να
ολοκληρώσει την αίτηση, θα πρέπει το ονοματεπώνυμο του κηδεμόνα στο ΠΣ
myschool και το ονοματεπώνυμο του χρήστη, όπως αυτό εμφανίζεται στην Εικόνα 4
να ταυτίζονται απόλυτα.
19
Εικόνα 17. Μήνυμα αποτυχίας ταυτοποίησης μαθητή/-τριας λόγω προβλήματος στα
στοιχεία του κηδεμόνα.
Παράδειγμα
Ο πατέρας ενός μαθητή συνδέεται στην εφαρμογή, με τους προσωπικούς
του κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis), για να κάνει μια αίτηση εγγραφής για το γιό του και του
εμφανίζεται το μήνυμα της Εικόνας 17. Μετά από επικοινωνία με το σχολείο
τελευταίας φοίτησης του γιού του ενημερώνεται ότι στο ΠΣ myschool του σχολείου,
καταχωρημένος ως κηδεμόνας είναι η μητέρα του μαθητή.
Πιθανές Λύσεις
Οι πιθανές λύσεις του παραπάνω παραδείγματος είναι δύο:
•1η Λύση: Εφόσον είναι δηλωμένη η μητέρα ως κηδεμόνας στο ΠΣ myschool,
θα πρέπει να συνδεθεί η ίδια με τους προσωπικούς της κωδικούς ΓΓΠΣ
(taxis), για να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική αίτηση της εγγραφής για τον
μαθητή.
•2η Λύση: Θα πρέπει να γίνει αίτημα αλλαγής του κηδεμόνα προς το σχολείο
τελευταίας φοίτησης, ώστε αυτό να καταχωρήσει τον πατέρα του μαθητή
σαν κηδεμόνα, αντί της μητέρας. Στη συνέχεια ο πατέρας του μαθητή θα
μπορέσει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την αίτηση.
Περίπτωση 2η – Ανεπιτυχής ταυτοποίηση λόγω λάθους στοιχείων στον Αριθμό
Μητρώου, Σχολείου τελευταίας φοίτησης, Ημερομηνία Γέννησης.
Αυτή η περίπτωση σφάλματος παρουσιάζεται όταν τουλάχιστον ένα από τα
πεδία που συμπληρώθηκαν και αφορούν τον Αριθμό Μητρώου, το Σχολείο
τελευταίας φοίτησης, την Ημερομηνία Γέννησης του/της μαθητή/-τριας είναι λάθος.
Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα ενημερώνει το χρήστη με το μήνυμα της
Εικόνας 18.
20
Εικόνα 18. Μήνυμα αποτυχίας ταυτοποίησης μαθητή/-τριας λόγω προβλήματος σε ένα ή
περισσότερα από τα στοιχεία, Αριθμός Μητρώου, Σχολείο τελευταίας φοίτησης,
Ημερομηνία Γέννησης.
Το λάθος μπορεί να οφείλετε :
•Σε λάθος πληκτρολόγηση των στοιχείων από το χρήστη, οπότε θα πρέπει να
ελέγξει με προσοχή και να διορθώσει τα στοιχεία που πληκτρολόγησε λάθος
στα παραπάνω πεδία.
•Σε λάθος καταχώρηση των στοιχείων στο ΠΣ myschool της Σχολικής
Μονάδας τελευταίας φοίτησης, οπότε ο χρήστης θα πρέπει να έρθει σε
επικοινωνία με τη σχολική μονάδα ώστε να διορθώσει τις λανθασμένες
καταχωρίσεις.
Περίπτωση Β΄
Στην περίπτωση που για το "Σχολικό Έτος Τελευταίας Φοίτησης" του/της
μαθητή/-τριας έχει επιλεγεί ένα σχολικό έτος πριν το 2013-14, ο/η αιτούμενος/-η
θα πρέπει να συμπληρώσει όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/-τριας, (Φύλο, Όνομα,
Επώνυμο, Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Ημερομηνία Γέννησης), όπως αυτά
φαίνονται στην Εικόνα 19, καθώς ο/η μαθητής/-τρια δεν είναι καταχωρημένος/-η
στο ΠΣ myschool και δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί μέσω αυτού.
Προσοχή:
Ο/Η αιτούμενος/-η θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία ακριβώς όπως
εμφανίζονται στον τελευταίο τίτλο κτήσης απολυτηρίου/πτυχίου του/της μαθητή/-
τριας.
•Η συμπλήρωση των στοιχείων θα πρέπει να γίνει με κεφαλαίους
χαρακτήρες.
•Όλα τα πεδία που συνοδεύονται από (*) είναι απαραίτητο να
συμπληρωθούν.
•Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή την αίτηση μπορεί να
ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8 παρ. 4 Ν.
1599/1986).
21
Εικόνα 19. Προσωπικά στοιχεία μαθητή/-τριας ο/η οποίος/-α φοίτησε για τελευταία φορά
σε κάποιο σχολείο πριν το σχολικός έτος 2013-14.
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τελειώνοντας τα Στοιχεία μαθητή θα πρέπει να συμπληρώσετε τα «Στοιχεία
Επικοινωνίας».
Περίπτωση 1η
Σε περίπτωση που ο/η αιτούμενος/-η κάνει αίτηση για ένα μαθητή/-τρια με
«Σχολικό Έτος Τελευταίας Φοίτησης» ένα σχολικό έτος από το 2013-14 μέχρι και
σήμερα, θα πρέπει να συμπληρώσει στα Στοιχεία Επικοινωνίας του (Εικόνα 20),
από ποιόν γίνεται η Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής, έχοντας τρεις επιλογές:
•Γονέα/Κηδεμόνα – Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά κάποιο
προστατευόμενο μέλος
•Μαθητή – Σε περίπτωση που η αίτηση εγγραφής αφορά τον ίδιο το χρήστη.
•Εξουσιοδοτημένο Διευθυντή Σχολικής Μονάδας – Σε περίπτωση που αίτηση
εγγραφής γίνεται από Διευθυντή Σχολείου και αφορά μαθητές που δεν
μπορούν να έχουν κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis) π.χ. πρόσφυγες ή από συντονιστές
κέντρων κοινωνικής πρόνοιας ή κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.
και κινητό ή σταθερό τηλέφωνο επικοινωνίας.
Εικόνα 20. Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας αιτούμενου/-ης.
22
Περίπτωση 2η
Σε περίπτωση που ο/η αιτούμενος/-η, κάνει αίτηση για ένα μαθητή/-τρια με
«Σχολικό Έτος Τελευταίας Φοίτησης» ένα σχολικό έτος πριν το 2013-14, θα πρέπει
να συμπληρώσει στα Στοιχεία Επικοινωνίας του (Εικόνα 20α), την «Διεύθυνση
κατοικίας του μαθητή», από ποιόν γίνεται η Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής,
(έχοντας τρεις επιλογές, «Γονέα/Κηδεμόνα, Μαθητή, Εξουσιοδοτημένο Διευθυντή
Σχολικής Μονάδας»), και κινητό ή σταθερό τηλέφωνο επικοινωνίας.
Εικόνα 20α. Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας αιτούμενου.
Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει «Συνέχεια» για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα
ή να επιλέξει για να μεταβεί στο προηγούμενο.
23
Βήμα 10ο: Προεπισκόπηση Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής –
Υποβολή
Σε αυτό το βήμα εμφανίζεται η προεπισκόπηση της Ηλεκτρονικής Αίτησης
Εγγραφής του/της αιτούμενου/-ης, βάση των επιλογών που έκανε στα
προηγούμενα βήματα. Όπως φαίνεται και στην Εικόνα 21 στην αριστερή στήλη
εμφανίζονται οι επιλογές που έκανε ο χρήστης όπως ο Τύπος Σχολείου, η Τάξη
φοίτησης στο νέο σχολικό έτος, η σειρά προτίμησης των σχολείων που επιθυμεί να
φοιτήσει κ.λπ.
Στο κεντρικό μέρος της σελίδας εμφανίζονται τα στοιχεία του/της αιτούμενου/-ης
και του/της μαθητή/-τριας, όπως αυτά συμπληρώθηκαν στο προηγούμενο βήμα. (Ο
Αριθμός Μητρώου Μαθητή/-τριας εμφανίζεται μόνο εφόσον ζητήθηκε στο
προηγούμενο βήμα)
Εικόνα 21. Προεπισκόπηση της Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής του/της μαθητή/-τριας
24
Αν ο/η αιτούμενος/-η δεν συμφωνεί με κάποιο στοιχείο τότε επιλέγοντας
μπορεί να μεταβεί σε προηγούμενα βήματα ώστε να προβεί στις απαραίτητες
διορθώσεις.
Στην περίπτωση που τα στοιχεία που προβάλλονται είναι σωστά τότε μπορεί
να προχωρήσει στο επόμενο βήμα επιλέγοντας «Υποβολή». Μετά από αυτή την
ενέργεια η εφαρμογή ενημερώνει τον/την αιτούμενο/-η με το μήνυμα της εικόνας
που ακολουθεί (Εικόνα 22).
Εικόνα 22. Ενημερωτικό μήνυμα σχετικά με την επιτυχή υποβολή της Ηλεκτρονικής Αίτησης
Εγγραφής
Σε περίπτωση που ο/η χρήστης έχει κάνει λάθος επιλογές που αφορούν την
τάξη ή τον τομέα ή την ειδικότητα που επιτρέπεται να φοιτήσει, τότε ο/η χρήστης
ενημερώνεται με το μήνυμα της Εικόνας 23.
Εικόνα 23. Μήνυμα σχετικά με την αποτυχία υποβολής της Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής
λόγω λάθους στην επιλογή τάξης, τομέα ή ειδικότητας που δικαιούται να εγγραφεί.
25
Βήμα 11ο: Εμφάνιση – Εκτύπωση Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής
Με την ολοκλήρωση του προηγούμενου βήματος και εφόσον η Ηλεκτρονική
Αίτηση Εγγραφής υποβλήθηκε με επιτυχία, ο/η αιτούμενος/-η μπορεί να επιλέξει
«Κλείσιμο». Πλέον η αίτησή του έχει υποβληθεί και είναι αποθηκευμένη στην
εφαρμογή. Μπορεί να την εμφανίσει ή να την εκτυπώσει επιλέγοντας το κουμπί
«Εμφάνιση – Εκτύπωση Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής» ή την επιλογή
«Υποβληθείσες δηλώσεις» (Εικόνα 24). Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και αν
αποσυνδεθεί από την εφαρμογή επιλέγοντας «Αποσύνδεση» και συνδεθεί ξανά
κάποια άλλη χρονική στιγμή.
Εικόνα 24. Το περιβάλλον που βλέπει ο αιτούμενος μετά την επιτυχή υποβολή της
Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής.
Στην περίπτωση που ο αιτούμενος επιλέξει το «Υποβληθείσες δηλώσεις» ή
το «Εμφάνιση – Εκτύπωση Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής» τότε η εφαρμογή τον
οδηγεί στην προεπισκόπηση της λίστας με την υποβληθείσα Ηλεκτρονική Αίτηση
Εγγραφής ή τις υποβληθείσες Ηλεκτρονικές Αιτήσεις Εγγραφής που έχει υποβάλει
(Εικόνα 25).
26
Εικόνα 25 Η λίστα με τις υποβληθείσες Ηλεκτρονικές Αιτήσεις Εγγραφής.
27
Σε αυτό το σημείο αν ο χρήστης επιλέξει το όνομα του μαθητή τότε προβάλλεται η
Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής (Εικόνα 26) έτσι όπως συμπληρώθηκε στα
προηγούμενα βήματα.
Εικόνα 26. Η προβολή της Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής.
28
Ο χρήστης έχει τις παρακάτω δυνατότητες:
•Εκτύπωση (PDF)
•Επεξεργασία Αίτησης
•Διαγραφή Αίτησης
Εκτύπωση (PDF)
Επιλέγοντας το «Εκτύπωση (PDF)» η Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής
κατεβαίνει στον υπολογιστή σας σε μορφή pdf ώστε να είναι δυνατή η
εκτύπωσή της. Η αίτηση είναι απαραίτητο να εκτυπωθεί καθώς θα πρέπει να
προσκομιστεί ως δικαιολογητικό στο Σχολείο το οποίο τελικά θα φοιτήσει ο
μαθητής ώστε να ολοκληρωθεί η εγγραφή του. (Εικόνα 26)
Προσοχή:
Στην Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής σε μορφή PDF φαίνεται ο αριθμός
της Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής καθώς και η ώρα που υποβλήθηκε (Εικόνα
27). Αυτός ο αριθμός στην ουσία είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου της
Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής.
Σε περίπτωση διαγραφής της Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής από τον
αιτούμενο, η αίτηση και ο αριθμός της διαγράφονται από το σύστημα και
πρέπει να γίνει νέα αίτηση.
Εικόνα 27: Αριθμός Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής
29
Επεξεργασία
Επιλέγοντας «Επεξεργασία» η εφαρμογή οδηγεί το χρήστη πίσω στο 5ο
Βήμα όπου αρχικά επέλεξε την τάξη που θα φοιτήσει ο μαθητής. Έτσι δίνεται η
δυνατότητα στον αιτούμενο να διορθώσει την αίτησή του, ακολουθώντας
διαδοχικά τα βήματα που προαναφέρθηκαν.
Διαγραφή
Επιλέγοντας το εικονίδιο του κάδου που βρίσκεται δίπλα στο
όνομα του μαθητή, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα διαγραφής της
Ηλεκτρονικής Αίτησης Προτίμησης. Μετά την επιλογή του εικονιδίου, η
εφαρμογή προβάλει στο χρήστη το παρακάτω παράθυρο (Εικόνα 28):
Εικόνα 28. Προειδοποιητικό μήνυμα επιβεβαίωσης για τη διαγραφή της Ηλεκτρονικής
Αίτησης Εγγραφής
Για την ακύρωση της παραπάνω ενέργειας ο αιτούμενος πρέπει να επιλέξει
«Ακύρωση» ή το, ενώ αν πραγματικά θέλει να διαγράψει την αίτησή του
επιλέγει «Επιβεβαίωση».
30
Βήμα 12ο: Δημιουργία Νέας Αίτησης
Για τη δημιουργία-υποβολή Νέας Αίτησης Ηλεκτρονικής Εγγραφής ο/η
χρήστης θα πρέπει να επιλέξει «Νέα Αίτηση» όπως φαίνεται και στην Εικόνα 29 που
ακολουθεί. Αυτή η ενέργεια οδηγεί το χρήστη στην αρχική σελίδα της εφαρμογής
δίνοντάς του τη δυνατότητα να υποβάλει μια νέα αίτηση.
Εικόνα 29. Οι επιλογές για Νέα Αίτηση και για την προβολή των στοιχείων του Help Desk
Επικοινωνίας.
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα
μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα υποστήριξης της
εφαρμογής επιλέγοντας «Επικοινωνία» (Εικόνα 29).
31
Ενημέρωση σχετικά με το αποτέλεσμα της Ηλεκτρονικής Αίτησης
Εγγραφής
Οι μαθητές/-τριες που υπέβαλαν Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής για τα
ΕΠΑ.Λ. ενημερώνονται σχετικά με το αποτέλεσμα του αιτήματός τους μέσω της
ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-eggrafes.minedu.gov.gr.
Το αποτέλεσμα της Ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής είτε είναι θετικό όποτε
ο/η ενδιαφερόμενος/-η καλείται να προσέλθει εντός των προβλεπόμενων
ημερομηνιών στο σχολείο που επιλέχτηκε, προσκομίζοντας τα απαραίτητα
δικαιολογητικά ώστε να ολοκληρωθεί η εγγραφή του/της, είτε είναι αρνητικό όποτε
ο ενδιαφερόμενος καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Σχολική Μονάδα που
ανήκει ή που υπέβαλε αίτηση, προκειμένου να διερευνηθεί εκ νέου η δυνατότητα
εγγραφής του.
Οδηγίες για την ενημέρωση των αποτελεσμάτων μέσω της σελίδας
e-eggrafes.minedu.gov.gr
Για την ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα της Ηλεκτρονικής Αίτησης
Εγγραφής μέσω της εφαρμογής e-eggrafes.minedu.gov.gr, οι ενδιαφερόμενοι αφού
πρώτα συνδεθούν με τους κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis) στην παραπάνω εφαρμογή (όπως
έκαναν αρχικά για να υποβάλουν την αίτηση), θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί
«Υποβληθείσες δηλώσεις», όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:
32
Στην επόμενη σελίδα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει σε μορφή λίστας τις
αιτήσεις που έχει υποβάλει. Προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα μιας
αίτησης, αρκεί να πατήσει πάνω στο όνομα ενός/μιας μαθητή/-τριας ώστε να
αναπτυχθούν τα αναλυτικά στοιχεία και το αποτέλεσμα της σχετικής αίτησης.
33
Επιλέγοντας το όνομα του/της μαθητή/-τριας που αντιστοιχεί η αίτηση,
προβάλλεται η παρακάτω εικόνα, που ενημερώνει τον/την μαθητή/-τρια σχετικά με
το αποτέλεσμα της κατανομής που αφορά την αίτησή του/της.
Στο πλαίσιο «Ενημερωτικό Μήνυμα Σχετικά με την αίτηση του μαθητή» μπορούν να
εμφανιστούν τα ακόλουθα μηνύματα σχετικά με την επιτυχημένη ή όχι κατανομή
του μαθητή:
Επιτυχημένη Κατανομή
της Αίτησης
1. Η αίτησή σας ικανοποιήθηκε. Έχετε επιλεγεί για να εγγραφείτε στο
<όνομα_σχολείου>. Παρακαλείστε να προσέλθετε ΑΜΕΣΑ στο
σχολείο για να προχωρήσει η διαδικασία εγγραφής σας σε αυτό,
προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Διεύθυνση
σχολείου: <διεύθυνση>, Τηλέφωνο σχολείου: <τηλέφωνο>.
2. Η αίτησή σας ικανοποιήθηκε. Έχετε επιλεγεί για να εγγραφείτε στο
<όνομα_σχολείου>. Παρακαλείστε να προσέλθετε ΑΜΕΣΑ στο
σχολείο για να προχωρήσει η διαδικασία εγγραφής σας σε αυτό,
προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Διεύθυνση
σχολείου: <διεύθυνση>, Τηλέφωνο σχολείου: <τηλέφωνο>.
Προσοχή: φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι δεν έχει ακόμα
οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα φοίτησης για την τρέχουσα σχολική
χρονιά. Το αποτέλεσμα κατανομής που βλέπετε ισχύει στην
Ενημερωτικό Μήνυμα Σχετικά με την αίτηση του μαθητή
34
περίπτωση που εκδοθεί οριστικό επαρκές αποτέλεσμα φοίτησης.
Ανεπιτυχής Κατανομή
της Αίτησης
3. Η αίτηση σας δεν είναι έγκυρη (διότι δεν είναι δυνατή η εγγραφή
σας στην τάξη που δηλώσατε) λόγω του αποτελέσματος
προαγωγής. Παρακαλώ να διαγράψετε την αίτηση και να
υποβάλλετε νέα στην επόμενη φάση αιτήσεων.
4. Η αίτησή σας δεν ικανοποιήθηκε. Μπορείτε να κάνετε νέα αίτηση
στην επόμενη περίοδο δηλώσεων προτίμησης.
Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα:
•Για την περίπτωση του 1ου και του 2ου μηνύματος έχουμε επιτυχημένη
κατανομή της αίτησης του/της μαθητή/-τριας.
o Στην περίπτωση του 1ου μηνύματος ο/η μαθητής/-τρια θα πρέπει να
μεταβεί, εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών, στο σχολείο που
κατανεμήθηκε, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε
να ολοκληρωθεί η εγγραφή του/της.
o Η 2η περίπτωση αφορά τους/τις μαθητές/-τριες που παραπέμφθηκαν
σε επαναληπτικές εξετάσεις και δεν έχει ενημερωθεί ακόμα το
αποτέλεσμα φοίτησής τους. Για τη 2η περίπτωση το αποτέλεσμα της
επιτυχημένης κατανομής ισχύει στην περίπτωση που εκδοθεί το
οριστικό επαρκές αποτέλεσμα φοίτησής τους.
•Για την περίπτωση του 3ου και 4ου μηνύματος έχουμε ανεπιτυχή κατανομή
της αίτησης του/της μαθητή/-τριας.
o Η περίπτωση του 3ου μηνύματος εμφανίζεται στους μαθητές που
παραπέμφθηκαν σε επαναληπτικές εξετάσεις και δεν κατάφεραν να
προαχθούν στην τάξη που αιτήθηκαν. Αυτοί/-ες οι μαθητές/-τριες θα
πρέπει να διαγράψουν την αίτησή τους και να υποβάλλουν νέα στην
επόμενη φάση αιτήσεων και στη σωστή τάξη.
o Η περίπτωση του 4ου μηνύματος εμφανίζεται στους/στις μαθητές/-
τριες που για κάποιο λόγο (εκτός αυτών της 3ης περίπτωσης) η αίτησή
τους δεν ικανοποιήθηκε. Αυτοί/-ες οι μαθητές/-τριες θα πρέπει να
διαγράψουν την αίτησή τους και να υποβάλλουν νέα στην επόμενη
φάση αιτήσεων.__

Διαβάστε περισσότερα: e-eggrafes_2019